Baggeren

Op zoek naar een specialist in baggeren? Dan kunnen wij van Baggerbedrijf Midden Nederland u uitstekend van dienst zijn. Wij zijn een baggerbedrijf in de breedste zin van het woord. Daarnaast werken we ook in landen als België, Duitsland en Groot-Brittannië. Baggeren is ons vak: van stedelijk tot landelijk en van rivieren tot kanalen. 

Wat is baggeren?

Baggeren is een belangrijke vorm van onderhoud aan watergangen. We halen dan bagger (ook wel slib: platenresten, bladeren en afval) weg. Zonder dat onderhoud, baggeren dus, slibben sloten en grotere watergangen dicht. Daardoor kunnen ze minder water afvoeren. Dat hoeft niet altijd direct een probleem te zijn, maar kan bij hevige regenval leiden tot overstromingen. Ook is in een ondiepe watergang minder zuurstof aanwezig. Wanneer het ook nog eens langere tijd warm weer is, kan dit weer leiden tot vissterfte en stankoverlast.

Wie is er verantwoordelijk?
In principe is het waterschap verantwoordelijk voor het onderhoud aan de grotere, primaire watergangen. Zij kunnen het baggeren uitbesteden aan diverse partijen. Het onderhoud van de kleinere watergangen, vooral sloten, is de taak van de eigenaren van de aangrenzende percelen. Dit kunnen particulieren zijn, maar ook boeren, gemeenten of andere organisaties.

Waarom baggeren?

Er zijn twee belangrijke reden om te baggeren:

Waterkwantiteitsredenen: het bevorderen van de doorstroming van water

Waterkwaliteitsredenen: het bevorderen van het watermilieu

Waterkwantiteit

Sloten en andere watergangen voeren in droge perioden water aan. En andersom, bij heftige regenval voert de sloot het overtollige water af. Bagger belemmert de doorstroming van water. Een ondiepe sloot kan minder water afvoeren, wat tot overstromingen kan leiden. Ook hebben sommige watergangen een functie als scheepvaartroute en dan is een minimale diepte vereist. Regelmatig baggeren is nodig om de watergang op de juiste diepte te houden.

Waterkwaliteit

Ook het watermilieu in de sloot heeft baat bij baggeren. Is de sloot ondiep, dan kan een kleine laag water bij warm weer slechts een beperkte hoeveelheid zuurstof opnemen. Het mogelijke resultaat? Vissterfte en stankoverlast. Maar ook bij vorst kan een ondiepe sloot voor problemen zorgen. Als het water bevriest, is het belangrijk dat er onder de ijslaag nog een bepaalde hoeveelheid water is, zodat vissen kunnen overwinteren.

BMN: uw specialist in baggeren

Nederland en België staan bekend als landen die gespecialiseerd zijn in baggeren. Wij zijn een van de grootste baggerbedrijven in het land, zeker als het gaat om stedelijk baggerwerk. Kiest u voor ons, dan kiest u voor dé specialist in baggeren:

Wij zijn 24/7 bereikbaar en kunnen vaak al binnen drie uur ter plaatse zijn.

Doordat we digitaal werken, kunnen opdrachtgevers het baggeren zelf nauwkeurig volgen.

Bij ons vindt u een zeer breed scala aan baggerdisciplines: alles is mogelijk.

Wij beschikken over eigen machines, transport en materieel.

Ecologie en duurzaamheid staan bij ons hoog in het vaandel.

Wij hebben ons eigen materieel

Voor het baggeren heb je speciaal materieel nodig. Bij Baggerbedrijf Midden Nederland beschikken we over een heel eigen machinepark met daarin alle mogelijke en denkbare kranen, bakken en boten. Zo hebben we ook een eigen cutterzuiger. Voordeel hiervan is dat we snel inzetbaar zijn, ons eigen materiaal door en door kennen, en altijd kunnen garanderen dat onze machines technisch in orde zijn. Veilig baggeren staat voorop.

Wilt u ons inschakelen?

Twijfelt u erover of baggeren in uw specifieke situatie nodig is? Vraag dan vrijblijvend advies. Weet u zeker dat baggerwerk nodig is, dan kunnen met de juiste informatie ook een vrijblijvende offerte uitbrengen. Voor meer informatie en vragen kunt u

 bellen naar 06-57002334 (24/7 bereikbaar). U mag ook een e-mail sturen of het contactformulier invullen. We zullen dan zo snel mogelijk uw vraag of bericht over baggeren beantwoorden.